Foie Gras znači "masna jetra"
Ako niste znali, to je vrlo luksuzno jelo (pašteta) iz Francuske. Kako se međutim sprema ovaj nadaleko čuveni specijalitet. Pašteta se pravi od jetre gusaka. Da bi se stvorila masna jetra, poboljšao ukus i pre svega uvećao profit guske se moraju toviti na silu ogromnom količinom hrane kako bi im jetra OBOLELA.
Guske su primorane da jedu, čak i kada to ne žele. Guraju im se metalne cevi kroz grlo do stomaka, kroz koje se sipa hrana da bi se jetra uvećala, postala što deblja, masnija. U malim kavezima životinje se prisiljavaju da miriju i ne kreću se, a noge im otiču od celodnevnog stajanja. Nema potrebe za spavanjem, jer će biti prisiljene ponovo jesti. One pokušavaju da se brane, ali to je krajnje beskorisno. Na kraju su primorane da jedu do smrti i praktično se uguše hranom. Onima koje nekako prežive torturu uništen je sistem za varenje i imaju zapaljenje trtice, pa polako iskrvare do smrti!
A sve ovo samo da bismo dobili „lepe”, bele i velike (zapravo bolesne) jetre, od kojih će se praviti paštete.